Dilemmad, deliirium ja 77 LATi.

"Nii, kes teab mis on asimuut?"

Wednesday, May 26, 2010

Cheers, mate!

Tegelikult arvestades seda, et mina ja Sirel oleme nagunii tuntud selle poolest, et me uksi ei salli ja aknaid eelistame, siis on täiesti loomulik jätk lahingpioneeriks hakkamine. Põhimõtteliselt ma põlgan uksi ja lähen nüüdsest läbi seinte ainult sealt, kus ise tahan.

Monday, May 24, 2010

Hea ja Kurja tundmine

Kuivõrd minul on siiamaani aegajalt probleeme hea ja kurja eristamisel, siis elukutselistele kaitseväelastele on asi märgatavalt selgem. Paar näidet.

Istusin patrullbaasis ja treenisin biitsepseid, kui hakkas kostma lähedal asuvast mošeest kutse palvele. Uitmõttena uurisin kõrvalolevalt tüübilt, kes on Iraagis käinud, et kas sunniitide ja šiitide palvekutsetel on vahet, ajaliselt või muud moodi?
Mees kutsus paar sõpra appi, kes koos temaga Iraagis olid ning pead kokku pannes jõuti tulemuseni, et palvele kutsed ei erine. Siis aga läks vestlus ilma minu osalemata edasi:
"Oot, aga kummad need halvad moslemid olid? Sunniidid või šiiidid?"
...
"Sunniidid."
"Jap, sunniidid kindlasti"
"Sunniidid muidugi."

Näide 2:
Osade soomukite ustele on teibitud paberilehed, mille eesmärgiks on tutvustada sõduritele milliseid väetiseid on meil õigus konfiskeerida (Afganistaanis on keelatud ammoonium nitraati sisaldavad väetised, sest neist on väga lihtne ise lõhkeainet teha). Paberilehed ütlevad:
"Kõik väetised ei ole pahad. Afgaani talumeestel on vaja väetiseid, et vilja kasvatada. Aga väetised, kus on sees ammoonium nitraat, on pahad!"
Ma pean ennast kogu aeg kontrollima, et mitte välja tõmmata markerit, ning maha kriipsutada ja juurde kirjutada, et kokku tuleks: Kõik väetised ei ole kurjad!

Thursday, May 20, 2010

Tuleristsed

Pühapäeval, 16. mail oli mu elu üks sürreaalsemaid hommikupoolikuid. Oma esimesel patrullil jäime pikas tunnelis kuulipildujatule alla. Pool tundi hiljem aga sain armulauda digilaiguga stoolat kandva kaplani käest. Kehvapoolse Hispaania veiniga, viskoossus oli madal. Umbes poole kilomeetri kaugusel vaenlase positsioonidest.

Elu veereb vaikselt, päevast päeva. Rutiini pole veel sisse elada jõudnud, sest seda pole tekkinud.

Tunnen puudust pelmeenidest. Ja kneedlikutest.

Tuesday, May 11, 2010

Selle redeli pulgad, mida Joosep unes n2gi.

T2nasega on meie kohanemisfaas l2bi. Eelmine kompanii tahab 2ra koju tulla, niisiis v6tame nende kohustused yle. Elik l6pp ilusal elul České Budějovices ja aeg rindele s6ita.

Halb uudis on, et mu l2ptopi graafikakaart ytles uuesti yles. Ordi, kus masin garantiis k2is paar kuud tagasi, teatas et: "Jap, meie viga, loomulikult teeme tasuta korda, tooge aga l2ptop garantiisse kohale!"
Esimese lennuga Kandaharist, jajah...

Hea uudis on, et leidsin tagalast raamatukapi, kust pika tsurkimise j2rel sain endale tosinkond paksu teost (Nabokov, Crichton, Clancy, le Carre, Hesse, Camus jms), mis koos kodust kaasav6etuga peaks mulle m6neks ajaks tegevust andma, kui ma parasjagu l6hkeainega ei m2ngi.

Friday, May 07, 2010

Reegeldused

Lisand minu kogumisse "Suurep2raseid seadusi l2bi aegade"

Briti armeel Afganistanis on p2evitamine defineeritud kui tahtlik enesevigastamine. Sanktsiooniks trahv kuni 500 naela.

Tuesday, May 04, 2010

"Carlsberg doesn't give orders, but if they did, they would probably be the best orders in the world"
Ja muud säärast ning veel paljugi kunstilisemat võib leida Camp Bastioni vetsudest Helmandist.

Algus on olnud rahulik. Harjume mõnusalt sooja kliimaga ning teeme viimaseid ettevalmistusi ning treeningharjutusi enne lahinguväljale minekut.
Esimestel päevadel oli natuke veider, kui lahingkopterid konstantselt üle pea lendasid, kui praeguseks on asi juba täiesti tavaline.


On paar filmi, mida ma tohutult ootan. Esiteks loomulikult Rosencrantz and Guildenstern are Undead, mis on valmis ja väljas, aga pole kätte saada. Teiseks - mäletate Rodrigueze ja Tarantino slasherflickide kombot, Grindhouse'i projekti? Komplekt sisaldas nelja feik filmitreilerit, mis olid ise paremad, kui pärisfilmid. Uudis on, et Danny Trejo (see suur inetu mehhiklane kõikidest Rodrigueze filmidest) "Machete" saabki tõeks. Naiss!

Üldiselt aga on minu ümber palju ägedaid filme (Ma pidin Clash of the Titansi pooleli jätma, peaga korduvalt vastu seina jooksmine tundus huvitavam idee) ja umbes sama originaalseid tätoveeringuid.

Mu mõtted on praegu ula peal, ei tulegi meelde, millest ma algul kirjutada tahtsin. Aga üldiselt - kui ma parasjagu ei tegele sõjanduse ja oma erialaga, loen ma Salman Rushdiele fatwa toonud Saatanlikke Värsse või mängin Diablo 2-te.

Ahjaa, toit! Briti söökla toiduga pole eestlased üldiselt rahul. Kuna tegemist on aga Briti armeega (gurkhad, pakid jne), siis saab siin ka tolle piirkonna toitu. Iga õhtu on eksperiment ja suuremosa õhtuid eksperiment õnnestub. Hääd kama ja hapupiima teile!

Niipaljusid inimesi on KaPo asunud jälgima:

Ticket broker Yankees tickets