Dilemmad, deliirium ja 77 LATi.

"Nii, kes teab mis on asimuut?"

Tuesday, May 20, 2008

Vivat, crescat, floreat in aeternum!

Tagasi Rzeczpospolitast. Vapustav reis, üliintensiivne nädalavahetus. Lihtsalt kõvv! Arkonia komerš ja sellele eelnev oli väärt kogu seda pingutust, rahalist miinust ning tuumapohmelli, mis värgile järgnes.
Pmõtst avastasin ma neljapäeval, kui olime just Poola sisenenud, et Schengenis ei piisa reisimisesks ainult juhiloast, peab ka ID-kaart või pass olema. Poola piirivalvurid aga pigistasid silma kinni ja lasid meid rahulikult tulema, ei mingit pistise küsimist ega midagi. Varssavisse sõitsin ma oma kalli Xedosega Tartust muide täpselt 11 tundi, peatused sisse loetud.

Kohale jõudes jõime võõrustajate konvendi tühjaks. Järgnes asi mille nimi oli "Charity Evening", millest eeldasime tantuõhtut või balli vms. Tuli aga välja, et tegemist on mingi kahtlase underground üritusega, kus eriti sürris (Johansonile meenutas see kompleks Saag II-te) keldrilaburündis mängisid eriruumides erinevad bändid ning seinale lasti filme stiilis "Captain Orgazmo".

Laupäev algas hämminguga, pohmell sai tõrjutud kiire õllega ning põrutasime linna jooma, mida me tegime (vahele mahtus üks missa) kuni ööni välja. Varssavi ööelu erilisused - kui sind on rohkem kui 4, võib võtta õllejoomis koha leidmiseks kesklinnas rohkem kui tund, sest kohvikutel pole: 1) klaase 2) õlut 3) kohti 4) mitte mingit fcking huvi sind teenindada (go away, can't you see i'm busy? 5) ühtegi vaba teenindajat järgmise 40 minti jooksul.

Viimast probleemi ma püüdsin lahendada, minnes kõrvalterrassi teenindava noormehe juurde ning pakkusin talle, et juhul kui ta soovib veidi lisaraha teenida, võiks ta meile kähku ühed õlled tuua, mille peale vaene noormees nutma puhkes ja nuuksumiste vahele seletas, et temal pole mingit võimu.
Okeeeiiii...

Nagu ikka välismaal reisides üritan ma koguda võimalikult palju infot vahetult inimestega suheldes, uurides nende meelsusi (ja nende rahva meelsusi) erinevates küsimustes, mis ka mind huvitab ning samuti nende ajaloo kohta. Kuna aga Panide ajalugu kattub meie omaga paljuski, sain ma tohutult huvitavat kraami teada ka Eesti kohta. Näiteks kas teadsite, et de Tolly kuju tõttu (see büst Rasputini kõrtsu vastas) on hukkunud üle viie inimese? Ja suhtumises poliitikasse ja poliitikutesse on Poolas, nagu igal pool mujal demokraatikus riigis - valitsus ajab aint oma asja ja rahvast ei hooli, see on üldarvamus. Ühe erisusega - Poola peaminister suitsetab kanepit, nii et ta on lahe mees.

Pühap algas järjekordse kiire õllega, et oma keha viia uuesti sinnamaani, kus ta peab tutikat alkot lagundama ning ei jõua seetõttu mulle tinaämbrit pähe suruda. Jäin teistest eemale ning mind juhatati: jajah, sealt kus sa oled tule paremale ja siis vanade majade järgi kesklinna. WTF, vanad majad Varssavis? Kui 60 aastane maja on REAALSELT vanim maja, on minu jaoks, kes lahterdab maju hrušovkadeks ja mitte hrušovkadeks, väga raske majade vanuse alusel orienteeruda. Aga njah, see ei ole poljakkide süü.

Huvitav on muide Panide seisukoht, et tšehhid on (tsensuur), sest nemad loobusid võitlusest selle tõttu, et Hitler ähvardas vastasel kombel Praha maatasa teha. Ja nüüd on tšehhidel ilus vanalinn, poljakidel aga tutkit.

Aga need Poolakad ikka oskavad pidu panna! Tekkis tunne, et olen sattunud täpselt mõnda Henryk Sienkiewiczi raamatusse - suured šlahtitšid ägedate habemetega joovad, söövad ja naeravad kõvasti Varssavi kesklinnas, uhkes saalis, vapp seinal. Ei puudunud neil ka eneseiroonia - poljakid olid lääne euroopas 90ndate algul tuntud autovarastena, millest tulenevalt anekdoot:
Reisibüroo kuulutus Berliinis: "Tule Poola puhkama, su auto on nagunii juba seal!"

Ja need Poolakad kannavad ikka jubedalt. Lihtsalt jubedalt. Urghhh.

Tagasitee aga läks lõbusalt. Jäin Suwalkis vahele kiiruseületamisega - linnast väljudes kiirendasin ning Police võttis mu maha. Sain 200 plni (900 eek) trahvi. Aga see morjendab mind vähem kui võiks, sest ma sain ajaloo esimese ametliku trahvikviitungi Poola politseilt. Kuigi seal oli kirjas, et ma elan Dortus Robko tänaval ja mu isa nimi on Oin, on see siiski päris autentne kviitung. Ei mingit pistise juttu. Kui see kokku panna tõsiasjaga, et Poola piirivalve, mis on notoriously evil ja alati keerab sitta, meile sissesõites lihtsalt teatasid, et: "We didn't see you, you didn't see us!", siis peab ütlema, et Poola kanepitõmbajast peaminister on riigi bürokraatliku korravalvesüsteemi tööle tõmmanud.

Mida aga ei saa öelda Läti piirivalve kohta. Pärast aresti ja 3000 kroonise trahviga ähvardamist leppisid nad 40 eurose pistisega, millest me maksime neile 100 eek, 10 euri ja 10 zloti.

Ahjaa, veel Poola ägedast bürokraatiast - jõime pühap öösel Varssavi mingis pargis õlut koos ühe kohtunikuga kui poliisss kohale veeres. Poliisss palus meil "liikuda edasi pargi natuke vähem valgustatud ossa", aga kohtunik vastas politseile küsimise peale inglise keeles, et temal pole dokumenti, ta on turist Eestist (me otsustasime lõpuks, et ta on vilistlane de Tolly). Hiljem ta seletas, et tal on ülemkohtunikuga juba küllalt jama, ja laaberdava kohtuniku peale ei vaadata hästi.

Vot niikõva reis oli. Ja selliste meestega nagu Rasmus, Mikk ja Ove on väga hea reisida, sest hätta sind ei jäeta.

Täiesti mitteseonduvates uudistes sain ma täna teada, et siilidel on mingi värk tühjade vetsupaberirullidega. Nagu päriselt.



Teiseks: See tüüp, kes Chick Tracte teeb, Jack Chick, jäi esimeses klassis istuma :-) Vat see on õige moraalne juht meile kõigile.

6 Comments:

At 2:53 pm , Blogger Sander said...

kas sa polonias tüli norisid?

 
At 8:45 pm , Blogger mad said...

kui me kunagi näeme, siis räägime sellest täpsemalt. ma tahan veel naerda:D

aa, ja sander, ma peaks sinuga värviliste margikeste teemal võib-olla rääkima...täpsemalt kunagi hiljem.

 
At 10:26 pm , Blogger Merle said...

Siilide seksuaalvahekorda puudutavale küsimusele "kuidas" ei ole vastatud.

 
At 9:20 am , Blogger Sander said...

misasja?

 
At 11:43 am , Blogger Merle said...

Siile puudutavates faktides,
vaata ise

 
At 10:46 am , Blogger Sander said...

ei siilid mind ei koti, aga värvilistest margikestest tahan küll teada.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Niipaljusid inimesi on KaPo asunud jälgima:

Ticket broker Yankees tickets