Dilemmad, deliirium ja 77 LATi.

"Nii, kes teab mis on asimuut?"

Thursday, April 10, 2008

Otsedemokraatia

Asjaõigusseminaris sattusin delfi.ee lugemaie. Esilehel oli kohe suurelt artikkel otsedemokraatiast.
Vapustav näide Eesti ajakirjandusest. Pealtnäha ajakirjandusreegleid ilusti järgiv artikkel, mis puudutab Eestis (loe: kõigis demokr. maades) praegu (koguaeg) esinevatest probleemidest. Nimelt, et esindusdemokraatia ei tööta bablabla, liiga suured palgad, blabla, väha tööd, blablalba, inimesed saaksid paremini hakkama.
Ilma sellele artiklile vastuvaidlemata (kuigi ma arvan ise teistmoodi) tahan tuua välja kurva tõsiasja. "Kes ajaloost ei õpi, teeb tulevikus samu vigu." Või kuidas iganes see ütlemine käis. Aga inimesed mitte ainult ei õpi minevikust, vaid nad blatantly ignoreerivad seda. Ses mõttes, et ei ole ju vähimatki mõtet kontrollida, kuidas otsedemokraatia mujal maailmas töötanud on eksju? Pointless. Sest misiganes muu süsteem on parem kui meie praegune. Mis mõttes Kalifornia negatiivne näide? Kalifornias ei saa midagi ju valesti olla? Oot, oot kas sa tuled väitma, et Kalifornias on otsedemokraatia midagi paha teinud? Ei usu!
Aususe mõttes pean mainima, et minu arvamust otsedemokraatiast on viimasel ajal palju muutnud Zakaria, aga olgem ausad: kui anda rahvale seaduste tegemiseks vabad käed, kui kaua läheks aega, et rahvahääletusel võetaks vastu otsus tulumaksu vähendamiseks 5% peale?

Ma rantiks hea meelega veel sellest, kuidas meie iganenud moraalid on aluseks tobedale ebavõrdsusele, et Igliesase Mari vms. on lits tegelane, aga superstaari Rivo, kes sai Paris Hiltonit kallistada on kõva mees, aga õnneks sai seminar otsa ja ma saan nüüd minna autot parandama ja sellega ka oma viimast raha magama panema.

Samas, rahapuuduse vastu aitaks muidugi tulumaksu vähendamine....

5 Comments:

At 10:47 am , Blogger Toivo Ellakvere said...

Ma ei tea täpselt mis on demagoogia, aga vale on vale. RH -le ei saa esitada makse ja välislepinguid puudutavaid ettepanekuid.

http://www.rohi.ee/ellakvere/?tag=demokraatia

 
At 12:05 pm , Anonymous Anonymous said...

Ma arvan, et Delfi artikleid kirjutatakse nii, nagu seda tehti muistses Delfis. Ehk ajakirjanikud, alates Manonast, istuvad mingi haisu kättte, hingavad seda sisse,saavad laksu ning tulevad siis välja oma kirjutistega.

 
At 3:54 pm , Blogger Ronald said...

Otsedemokraatia toetaks parlamenti?
Minu vabandused jällegi delfi kasutrakise eest, aga:
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=18642258
52% küsitletutest pooldaks sisuliselt riigikogu palga kärpimist.
Minu personaalne hirm on, et sellised asjad muutuksid periooditi peamisteks poliitilisteks küsimuteks, kus toimuksid suurimad vaidlused. Aga kui presenteerida rahvale näiteks seaduseelnõu "Väärimetalltoodete seaduse muutmise seadus" (https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12909767),
siis kui paljud inimesed tutvuksid põhjalikult Väärismetalltoodete seadusega, uuriksid, mis on vajadus muutusteks ja kuidas see muudab meie igapäevaelu? Ja kui paljud vajutaksid JAH nuppu, sest noh, "meh" eksju? Ja kui paljud kiusu pärast EI nuppu?

Ahjaa, seoses demagoogiaga ja eelarveküsimuste rahvahääletusele panemise keeluga - kui kaua võtaks aega, kuni keegi algataks Rahvahääletuse seaduse § 1 lõike 2 muutmise? (https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12849907). Eksju.

 
At 4:32 pm , Blogger Oudekki said...

Ja kui palju aega läheb kuni Eesti parlament kiidab heaks tulumaksu vähendamise 5% peale?

Miks peaksid poliitikud olema kuidagi targemad kui rahvas, keda nad esindavad? Muuhulgas, praktika kipub näitama, et ei ole - ning võimu kinnistumise puhul kaugenetakse reaalsest maailmast, suheldakse ainult oma seltskonnaga ja reaalsete probleemidega tegelemine väheneb veelgi.

Otsedemokraatia kohustab inimesi ka vastutama oma valikute eest ja annab mingi lootuse, et inimesed õpivad vigadest.

 
At 5:03 pm , Blogger Ronald said...

Ohhoo, et riigikogu liikmed pole targemad kui rahvas, keda nad esindavad? Kuigi haridustase on väga suhteline näitaja, siis vähemalt üldtunnustatud arvamuse järgi on kõrgharidusega inimene haritum kui põhiharidusega. Eksju onju?

RIIGIKOGU LIIKMED ARVUDES
Haridus
Kesk 5
Keskeri 2
Kõrg 94
(http://www.riigikogu.ee/?id=31678)
Jah, kaugenetakse reaalsest maailmast - sest komisjonide liikmed peavad suutma endale selgeks teha, mida tegelikult nõuab meilt Schengen, WTO, EU ja NATO liikmeks olemine. See on miski, millega tavainimene ennast ei vaeva ja saab seetõttu rohkem tegeleda "reaalse maailma" elik leivahindadega.
Ja ma ei ürita väita, et leivahind poleks tähtis, lihtsalt on ka vaja inimesi, kes WTOga tegelevad.

Ja nüüd eneseanalüüsi:
Keegi kirjutas, et demagoogia teine võte on statistika tsiteerimine. Vähemalt 87% inimestest arvab nii :-)
Demagoogia esimene võte pidavat olema teiste demagoogias süüditamine.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Niipaljusid inimesi on KaPo asunud jälgima:

Ticket broker Yankees tickets